Project: ARS Aemula Naturae – Leiden

ARS Aemula Naturae, een hedendaagse kunstenaarsvereniging, is gehuisvest in een monumentaal pand op de Pieterskerkgracht in Leiden. Door de restauratie van het 17e eeuwse cassetteplafond met vergulde rozetten kwam de bestaande spanningsrailverlichting met spots te vervallen. Van restauratie-architect Dennis van Veen van Veldman Rietbroek Architecten kregen wij de vraagstelling verlichting te realiseren, die het plafond schaduwloos kon aanlichten. De frequent wisselende kunstexposities moesten gebruik kunnen maken van richtbare spots.

Het schaap met 5 poten werd gevonden in het aluminium wandprofiel THE WALL, een in eigen huis ontworpen en samengesteld verlichtingssysteem, want aan alle wensen voldeed. Als uplight een doorlopende dimbare led lichtlijn die asymmetrisch het plafond aanstraalt. Als (schakelbare) richtspotsterugstralende GU10 lichtbronnen met instelbare bundelbreedte.
De ruimte voor beeldende kunst is dankzij het bijzondere plafond en aangepaste verlichting al een bezienswaardigheid op zichzelf.